Ненасильницька комунікація у стосунках: як змінити свою поведінку

Взаємодія між людьми буває складною і неоднозначною. Однією з ключових складових успішних стосунків є ефективна комунікація — за її допомогою можна покращити стосунки та розв’язати конфлікти. Вона важлива як у подружніх парах чи закоханих, так і між друзями, батьками та дітьми, на роботі тощо. Насильницька комунікація може призводити й до фізичного насилля. Так, третина всіх жінок і дівчат впродовж свого життя зазнають фізичного чи сексуального насильства, а половина загиблих у світі жінок стали жертвами насильства з боку своїх партнерів чи сім’ї, повідомляє ООН.

Що таке ненасильницька комунікація і чому вона важлива для стосунків

Ненасильницька комунікація — це метод взаємодії, в якому важливими є співпереживання, відкритість і взаєморозуміння між співрозмовниками. Цей підхід базується на ідеї, що важливо слухати й розуміти інших, але водночас виражати свої потреби й бажання, а також шукати спільні рішення, не використовуючи при цьому агресію чи маніпуляції.

Ненасильницька комунікація створює умови для ефективного спілкування, сприяє розв’язанню проблем і уникненню конфліктів без втрати гідності й поваги одне до одного. Часом недотримання ненасильницької комунікації може перерости у суперечку, сварку або і призвести до домашнього насилля.

Як навчитися комунікувати без насилля: поради психолога

Психологиня Богдана Винокур виокремила п'ять ключових порад для ненасильницької комунікації:

  1. Помічайте злість та інші емоції. Саме наші не найбільш приємні переживання підштовхують нас до не найкращих дій. Вчасно побачити емоцію й зізнатися собі в ній — перший запобіжник до прояву неконтрольованої агресії.
  1. Говоріть «Я злюся!» Другий запобіжник — проговорити свій стан словами. Це можуть бути фрази: «Я обурений/роздратований/лютую/ненавиджу…». Це складно, але не менш дієво доносить думку, ніж грюкання дверима, биття кулаком об стіл чи волання прокльонів.
  1. Пояснюйте свою поведінку й думки. Голова не прозора, тому від аналізу чужих слів і дій краще утриматись. Ми ніколи не знаємо напевно, чому інша людина вчинила так, а не інакше (навіть психологи). Так приписані помилкові мотиви можуть тільки роздратувати співрозмовника і загострити конфлікт.
  1. Подумки замість слів «жінка/чоловік» підставляйте слово «людина». Так у вас не вийде спростити ситуацію до рівня «вона погана, бо вона жінка» або «от усі чоловіки/жінки такі». Подібні узагальнення є образливими та тільки підвищують градус напруги у розмові.
  1. Дайте собі час заспокоїтись. Є випадки, коли спершу треба розійтися по різних кімнатах та охолонути, а вже потім поговорити. Якщо ви розлючені до межі, коли в думках тільки лайка, навички з ненасильницького спілкування не допоможуть. Краще дати собі та співрозмовнику трішки часу.

Єгор Антонов, фасилітатор Благодійного фонду «Словʼянське серце» ділиться своєю методикою боротьби із негативними емоціями: 

«Я вважаю, що потрібно переживати свої емоції, незалежно від того, позитивні вони чи негативні. Не тримати й не накопичувати їх в собі. У житті кожної людини є важкі дні й моменти, коли негативні емоції беруть верх. Але мені допомагає з цим впоратися активне заняття спортом, спілкування з друзями, методика спілкування з собою та “крику в лісі”.

Якщо агресія виникає в моменті конфлікту, і немає змоги зробити вище наведені практики, то я рахую до 10 і намагаюсь завершити діалог або перенести його на момент, коли обидві сторони конфлікту заспокояться”».

Наступний перелік фраз ненасильницької комунікації допоможе вам зрозуміти, якими словами краще її досягати:

«Я відчуваю (певну емоцію), коли...»

«Я розумію, що для тебе важливо...»

«Я хотів/ла б, що ти поділився/-лася своїми думками про це»

«Я тебе слухаю. Продовжуй»

«Як я можу допомогти тобі у цій ситуації?»

Успішна комунікація виходить у тих людей, котрі вміють висловлювати свої почуття та слухати чужі. Слухання є важливою складовою ненасильницької комунікації. Слухайте і чуйте не лише слова, але й почуття і потреби іншої людини. Виражайте співпереживання та розуміння і пам'ятайте, що ненасильницька комунікація — основа хороших взаємовідносин.

«Звісно не завжди виходить спокійно вирішити емоційні ситуації, але це така ж навичка, як і вміння говорити чи ходити. Тому потрібно постійно покращувати свої комунікативні навички та вчитися контролювати емоції. Навчитися переживати їх, не завдаючи шкоди своїм близьким та оточенню», — підсумовує Єгор.

Авторка: Софія Максимів

 

Матеріал виготовлено у співпраці з ГО «Інтерньюз-Україна» за підтримки UN Women Ukraine / ООН Жінки в Україні в межах проєкту «EU4Recovery – Розширення можливостей громад в Україні» (EU4Recovery) за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Ця публікація підготовлена в рамках проєкту EU4Recovery, однак висловлені в ній погляди та вміст не означають офіційного схвалення або визнання з боку ЄС або Організації Об’єднаних Націй.

Партнерська публікація.

Статті

Донбас
19.05.2024
18:44

«Единая Россия» в Луганську змусила школярів збирати сміття. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу хвалили місцеву владу і самі себе. Виходило не дуже. Іноді доводилося маніпулювати заголовками і вдавати, що «все йде за планом». «Великий брат» теж вставляв свої п'ять копійок, намагаючись всіляко показати, що...
Країна
18.05.2024
13:54

Звільнення за "зв'язки" з людьми в окупації: Зеленський не підтримав ідею нардепів

Якщо раніше про його «зв'язки» з родичами, які проживають в окупації, знали лише близькі друзі, то тепер він зобов'язаний про це повідомити своє керівництво. Інакше його можуть звільнити
Луганськ
17.05.2024
10:41

 «Розумні люди зберігають свою думку при собі». Луганський щоденник

Якщо ти живеш за правилами, не намагаючись порушувати їх, ти житимеш нормально. Просто нормально. Можливо, погано, а може, добре, але ти житимеш. Якщо ж ти замахнувся своїм маленьким кулачком на систему, ти теж житимеш, але житимеш погано
Всі статті